Stress is een van de grootste vijanden van een gezond seksleven. Of je nu te maken hebt met deadlines op het werk, financiële zorgen of andere persoonlijke problemen, stress kan een aanzienlijke impact hebben op je libido en zin in seks.
Op deze pagina gaan we dieper in op hoe stress je seksuele verlangen beïnvloedt en wat je kunt doen om dit te verminderen.
Hoe beïnvloedt stress je seksuele verlangen?
Wanneer je gestrest bent, produceert je lichaam meer van het stresshormoon cortisol. Hoewel cortisol essentieel is in noodsituaties, kan een chronisch verhoogd cortisolniveau je behoefte aan seks onderdrukken. Dit zorgt voor minder of geen zin in seks. Cortisol kan de productie van seksuele hormonen zoals testosteron en oestrogeen namelijk verminderen, wat direct invloed heeft op je zin in seks.
Bovendien leidt stress vaak tot slaapproblemen, vermoeidheid en een algemeen gevoel van uitputting, waardoor je simpelweg minder energie hebt voor seksuele activiteit. Stress kan ook leiden tot emotionele problemen zoals angst en depressie, die je verdere belemmeren om van seks te genieten.
Praktische tips om stress te verminderen:
- Pak de bron van de stress aan: het lijkt een open deur, maar het wegnemen van de bron van de stress is altijd raadzaam. In sommige gevallen is dat niet mogelijk. Bekijk dan hoe je de oorzaak van de stress kunt verkleinen of de impact ervan kunt beperken.
- Zorg voor regelmatige lichaamsbeweging: Fysieke activiteit is een van de beste manieren om stress te verminderen. Door te bewegen maakt je lichaam endorfines aan, die helpen om je stemming te verbeteren en stress te verlichten. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook je energie verhogen en je algemene welzijn verbeteren. Kortom: voldoende lichaamsbeweging is altijd goed!
- Zorg voor voldoende slaap: Een goede nachtrust is essentieel om stress te verminderen. Probeer een vast slaapschema aan te houden en vermijd het gebruik van schermen vlak voor het slapengaan om je slaapkwaliteit te verbeteren. Ook (teveel) alcohol of koffie voor het slapen wil je liever vermijden, omdat die ervoor kunnen zorgen dat je minder goed slaapt.
- Mindfulness en meditatie: Mindfulness-oefeningen, meditatie of ontspannings-oefeninen kunnen helpen om je hoofd tot rust te brengen en stress te verminderen. Door regelmatig tijd vrij te maken om te ontspannen en je gedachten te ordenen, kun je je stressniveau verlagen en daarmee je zin in seks verbeteren. Denk maar eens aan de momenten dat je meer zin in seks had; dat waren waarschijnlijk momenten waarop je ontspannen was en niet teveel stress had, toch?
- Praat erover: Het delen van je zorgen en gevoelens met je partner, een vriend/vriendin of hulpverlener kan helpen om je stress te verlichten. Het opkroppen van zorgen helpt vaak niet om je beter te voelen. Soms is het simpelweg uiten van wat je dwarszit al een grote opluchting. Echt waar, probeer het maar!
Hulp nodig? Eenvoudig!
Minder of geen zin in seks komt vaak voor. Het kan zelfs zorgen voor relatieproblemen en gaat meestal niet vanzelf over. Veel mensen hebben dan baat bij hulp van een seksuoloog.
Dit kan bewezen effectief (én anoniem) via het online platform beterintiem.nl van seksuoloog Eveline Stallaart. Klik hier voor de video’s, opdrachten en meer informatie.
Meer weten over geen zin in seks?
Als je merkt dat verminderde zin in seks je seksleven of relatie negatief beïnvloedt, kan het nuttig zijn om verder te lezen over de klachten, oorzaken en hoe je hiermee om kunt gaan. Liever persoonlijke hulp van een seksuoloog? Kijk dan hier.