Moeilijk klaarkomen

Moeilijk kunnen klaarkomen is een van de meest voorkomende seksuele problemen, met name bij vrouwen. Maar ook bij mannen komt dit soms voor.

 

Of moeite hebben met klaarkomen een probleem is, hangt voor een groot deel af van je eigen beleving. Sommige mensen komen zelden of nooit klaar, maar hebben hier weinig last van. Ze ervaren de seks ook zonder orgasme als bevredigend en plezierig. Om van seks te kunnen genieten en een fijne ervaring te hebben is een orgasme bereiken dan ook zeker niet noodzakelijk. Kom je moeilijk klaar en ervaar je dit als hinderlijk? Dan kan het de moeite waard zijn om eens te onderzoeken hoe het komt en of je er iets aan kunt doen.

Dit kan via een huisarts, seksuoloog of online zelfhulp programma (anoniem).

 

Deze pagina geeft informatie over:

  • Hoe werkt klaarkomen
  • Waarom klaarkomen niet lukt
  • Mogelijke oplossingen voor moeilijk klaarkomen
  • Hulp bij het oplossen

 

Hoe werkt klaarkomen?

Belangrijk bij klaarkomen is dat alles begint bij opwinding. Opwinding is de belangrijke voorwaarde om te genieten van seks en om vervolgens tot een orgasme te kunnen komen. Wat opwindend werkt, is voor iedereen anders. De één raakt geprikkeld door beelden, de ander door aanrakingen, weer een ander door fantaseren. Het kan ook allemaal samengaan of per keer verschillen.

Als je opgewonden bent, gaat je bloed sneller stromen. Bij een man kan dit tot een erectie leiden: de penis wordt stijf. Wanneer een vrouw opgewonden raakt, wordt haar vagina vochtiger, de binnenste schaamlippen zwellen op en de clioris ook. De ademhaling versnelt en de lichaamstemperatuur stijgt. Als de clitoris wordt gestimuleerd op een manier die genot brengt, zal de opwinding steeds verder toenemen. Dat kan door aanraking van de clitoris zelf of van het gebied eromheen. Uiteindelijk kan het tot een climax komen: het orgasme. Bij een man gaat dit gepaard met een zaadlozing. Bij het vrouwelijk orgasme trekken de spieren in en om de vagina samen. Dit is vaak een prettige sensatie en hierbij komen geluks- en genotshormonen vrij.

Veel mensen vinden het prettig om klaar te komen bij seks. Klaarkomen is echter niet voor iedereen vanzelfsprekend. Vrouwen hebben wat vaker moeite om klaar te komen dan mannen.

 

Waarom moeite met klaarkomen

Ongeveer 3 op de 4 vrouwen heeft wel eens moeite met klaarkomen. 1 op de 4 heeft hier vaak last van. Sommige vrouwen komen helemaal nooit klaar. Hier staat tegenover dat slechts ongeveer 2 procent van de mannen problemen heeft met klaarkomen.

 

De meeste vrouwen komen niet klaar door penetratie

Het is goed om te weten dat de meeste vrouwen niet klaarkomen van penetratie. Met penetratie wordt het heen en weer gaan van de penis in de vagina bedoeld. Voor veruit de meeste vrouwen geldt dat het uitwendig gelegen deel van de clitoris moet worden gestimuleerd om tot een orgasme te kunnen komen.

Dat er ook vrouwen zijn die klaarkomen door penetratie komt doordat de clitoris een veel groter orgaan is dan alleen het zichtbare ‘knopje’ in de vulva. Het onzichtbare, inwendige gedeelte van de clitoris kan bij penetratie indirect worden gestimuleerd en daardoor bijdragen aan het krijgen van een orgasme.

Hoewel penetratie bij sommige vrouwen tot een orgasme kan leiden, is voor de meeste vrouwen (in)directe stimulatie van de clitoris nodig, bijvoorbeeld door wrijven, strelen of likken.

 

Mentale of fysieke oorzaken van moeilijk klaarkomen

Als je niet kunt klaar komen of moeilijk klaarkomt, kan dat uiteenlopende oorzaken hebben. De oorzaak kan mentaal zijn of meer fysiek van aard. Een combinatie van beide komt ook voor.

 

De meest voorkomende mentale oorzaken van moeite met klaarkomen:

  • Je vindt het moeilijk om je gedachten bij de seks te houden en raakt snel afgeleid.
  • Je hebt moeite om jezelf te laten gaan of om echt te ontspannen.
  • Je worstelt met schaamte of schuldgevoelens rondom seks, bijvoorbeeld door opvoeding of eerdere ervaringen.
  • Je ervaart problemen in de relatie of een gebrek aan klik met de seksuele partner.
  • Je hebt stress of zorgen, waardoor het moeilijker is om te ontspannen en genot te ervaren.
  • Je hebt weinig tot geen zin in seks.

 

De meest voorkomende fysieke oorzaken van moeilijk klaarkomen:

  • De clitoris of eikel (of het gebied eromheen) is zo gevoelig dat stimulatie niet prettig is.
  • Jouw partner (of jijzelf) slaagt er (nog) niet in om de clitoris of eikel voldoende of op de juiste manier te stimuleren.
  • Je geslachtsdelen of het gebied eromheen is ongevoelig (geworden) voor aanraking
  • Je ervaart de stimulatie van je geslachtsdelen als onaangenaam.
  • Je hebt een ziekte zoals diabetes mellitus of je ervaart andere lichamelijke klachten.
  • Je hebt pijn, bijvoorbeeld bij de ingang van de vagina, of aan de penis.
  • Je slikt medicijnen die het seksleven kunnen beïnvloeden zoals bijvoorbeeld antidepressiva.

 

Oplossingen voor moeilijk klaarkomen

Opwinding is essentieel bij het bereiken van een orgasme. Hoe hoger de opwinding, hoe groter te kans op een orgasme. Opwinding komt niet vanzelf, maar je kunt er zelf wat aan doen. Wellicht vraag je je af: hoe raak ik (meer) opgewonden? Op welke manier kom ik makkelijker klaar? Of Hoe kom ik tot een orgasme?

 

Een aantal manieren die kunnen helpen om meer opgewonden te raken en klaar te kunnen komen zijn bijvoorbeeld:

  • Verdiep je in jouw lichaam
  • Zorg voor ontspanning
  • Fantaseer
  • Masturbeer
  • Luister naar signalen
  • Geef aan wat je fijn vindt

De verschillende mogelijkheden worden hieronder verder toegelicht.

 

Mogelijke oplossing: verdiep je in jouw lichaam

Allereerst is het belangrijk om je te verdiepen in hoe jouw lichaam op opwinding en stimulatie reageert. Door je lichaam te leren kennen, samen met je partner of individueel door masturbatie, kun je meer te weten komen over wat je prettig en opwindend vindt. Dit is voor iedereen anders. De ene persoon komt gemakkelijker klaar bij orale seks, de ander bij penetratie, de ander geeft de voorkeur aan stimulatie met de hand. Dit verschilt dit van persoon tot persoon.

Mogelijke oplossing: zorg voor ontspanning

Om opgewonden te kunnen raken is ontspanning belangrijk. Stress of zorgen kunnen de opwinding blokkeren. Ook als je moeite hebt om je gedachten bij de seks te houden, bijvoorbeeld doordat je steeds aan andere dingen moet denken, kan dit de seksuele opwinding in de weg staan. Onderzoek bij jezelf onder welke omstandigheden je seks het prettigst vindt. Sommige mensen genieten van seks onder druk of spanning, maar veel mensen hebben juist veiligheid, tijd en geborgenheid nodig om zich over te kunnen geven. Ga na wat jij nodig hebt om opgewonden te kunnen raken.

Mogelijke oplossing: luister naar signalen

Behalve stress is ook pijn een belangrijke stoorzender voor opwinding. Doet seks of seksuele stimulatie pijn? Geef dit dan meteen aan en stop. Met uitzondering van gevallen waarin pijn bewust, gecontroleerd en met wederzijdse instemming wordt ingezet om genot te ervaren, hoort seks in principe nooit pijn te doen. Luister dus goed naar je lichaam en forceer niets. Het is een signaal van je lijf dat je nog niet klaar bent voor penetratie. Luister daarnaar. Doorgaan met pijn kan tot blokkades, angst en verkramping leiden en bovendien op den duur problemen met opwinding en klaarkomen juist verergeren.

Mogelijke oplossing: fantaseer

Opgewonden raken (en blijven) gebeurt niet alleen in je lichaam, het gebeurt vooral ook in je hoofd. Door te fantaseren of te denken aan een fijne seksuele ervaring, of door bijvoorbeeld naar een pornofilm te kijken, kun je opwinding helpen opbouwen. Ook tijdens de seks met een partner kan fantaseren of het terugdenken aan eerdere seksuele ervaringen helpen om in het moment te blijven en de opwinding vast te houden.

Mogelijke oplossing: masturbeer

Zelfbevrediging of masturbatie is heel normaal. Zowel voor mannen als voor vrouwen. Hierdoor leer je wat je fijn of minder fijn vindt, wat jou opwindt en wat niet. Door jezelf te strelen leer je je lichaam kennen en hoe beter jij weet wat je fijn vindt, hoe beter je dat ook aan een eventuele partner kunt overbrengen. Fantaseren of het kijken naar een erotische film of luisteren naar erotische verhalen kan hierbij helpen. Als het je lukt om zelf klaar te komen, dan is klaarkomen met een partner erbij een volgende stap.

Mogelijke oplossing: geef aan wat je fijn vindt

Omdat bij seks het fysieke en het mentale nauw samengaan, is het belangrijk om met je partner in gesprek te gaan. Geef aan wat jij ervaart, wat je fijn vindt en wat niet. Bespreek niet alleen waarom je moeilijk klaarkomt, maar ook bijvoorbeeld:

    • Zijn jullie allebei tevreden over de seks of zouden jullie dingen anders willen?
    • Spelen er relatieproblemen of ervaren jullie stress?
    • Is er genoeg tijd voor seks of zouden jullie meer tijd voor seks willen maken?
    • Durven jullie allebei open te zijn over wat jullie wel en niet prettig vinden in bed?
    • Wanneer was het fijn en hoe zouden jullie die ervaring opnieuw kunnen beleven?

Een open en respectvol gesprek neemt vaak al veel spanning weg en is een eerste stap in de richting van meer wederzijds begrip en ontspanning.

Geef jezelf de tijd, maar onderneem wel actie

Ook met bovenstaande info kan het wellicht even duren voordat het lukt om klaar te komen. Haast helpt hierbij niet. Geef je zelf dus voldoende tijd en probeer ervan te genieten. Als bovenstaande adviezen niet helpen en je ervaart het als vervelend dat je moeilijk klaarkomt, zoek dan hulp.

Overweeg online hulp (anoniem)

Heb je liever een anonieme oplossing, denk dan bijvoorbeeld aan online zelfhulp, zoals het Beter Intiem programma van seksuoloog Eveline Stallaart.

 

Raadpleeg je huisarts over moeite met klaarkomen

Heb je het idee dat er misschien iets fysieks meespeelt waardoor je moeilijker klaar komt? Zijn jouw geslachtsdelen door ziekte of een ongeluk veranderd of minder gevoelig geworden? Of ervaar je onverklaarbare pijn of verkramping bij seks, praat er dan over met je huisarts. Die kan je eventueel onderzoeken en indien nodig doorverwijzen naar een specialist of seksuoloog.

Slik je medicijnen die jouw beleving van seksualiteit kunnen beïnvloeden? Ook dan is het van belang om met de huisarts in gesprek te gaan. Medicijnen tegen depressie en angst kunnen de seksuele opwinding verminderen en klaarkomen moeilijker maken. Stop nooit zonder overleg met dit soort medicijnen, maar ga altijd eerst naar de huisarts. Samen kun je bespreken of afbouwen of verandering van medicijnen mogelijk is en hier een plan voor maken.

Alleen al erover praten zorgt vaak al voor opluchting en er zijn vaak verschillende wegen te bewandelen om tot een oplossing te komen, zodat je weer van seks kunt genieten.

 

Wanneer hulp inroepen van een seksuoloog

Wellicht heb je zelf al geprobeerd om oplossingen te vinden voor moeite met klaar komen. Soms lukt dat niet alleen. Een seksuoloog kan dan daarbij helpen. Om te bepalen of het inschakelen van psychologische hulp zinvol is, kun je de volgende vragen beantwoorden:

  • Belemmert het probleem je seksleven of relatie?
  • Zorgt het voor angst, schaamte, wanhoop of frustratie?
  • Heb je geprobeerd het probleem op te lossen, maar lukt het (nog) niet?

Wanneer je deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, kan hulp van een seksuoloog nuttig zijn.

 

Wat doet een seksuoloog

Een seksuoloog is een arts of psycholoog die gespecialiseerd is in problemen op het gebied van seks en/of relaties. Een seksuoloog zal samen met met de client bespreken wat het probleem is en vervolgens samen in een serie gesprekken werken aan mogelijke oplossingen.

 

Hoe ziet hulp door een seksuoloog eruit

Hulp bij seksuele problemen begint meestal met een intake-sessie bij de seksuoloog. Tijdens de intake worden een aantal vragen besproken om seksuele problemen, oorzaken en andere relevante zaken te identificeren.

Openheid, eerlijkheid en onderling vertrouwen zijn hierbij van groot belang. Deze informatie vormt namelijk de basis voor de hierop volgende behandelingen. Hoe relevanter de informatie die je tijdens de intake kunt delen met de seksuoloog, hoe beter en doeltreffender deze kan helpen met het oplossen ervan.

Na het identificeren van het seksuele probleem zal er een behandeltraject worden voorgesteld. Vaak bestaat deze uit een aantal gesprekken. Hierdoor ontwikkel je nieuwe manieren van denken, voelen en omgaan met bepaalde ervaringen en situaties. Het kan ook zijn dat je daarbij ‘huiswerk’ krijgt om tussentijds zelf mee aan de slag te gaan. De behandeling die een seksuoloog kiest, hangt af van het probleem, de persoonlijkheid en de situatie.

 

Liever (anonieme) hulp online, dat kan ook!

De stap naar een seksuoloog zetten is spannend. Ook al blijkt dat mensen na die stap vaak opgelucht zijn dat ze (eindelijk) hun probleem kunnen gaan aanpakken/oplossen.

Om die stap naar hulp veel kleiner en makkelijker te maken, is het nu ook mogelijk om anoniem hulp van een seksuoloog te krijgen. Dan kan eenvoudig online, via video’s en opdrachten die je thuis kunt bekijken. De onderwerpen die daarin worden behandeld zijn dezelfde als bij de seksuoloog in de spreekkamer, maar dan anoniem, waar en wanneer het jou uitkomt.

Daarnaast is online hulp een stuk voordeliger dan 1-op-1 behandeling door een seksuoloog. Klik hier voor meer informatie over online hulp bij moeite met klaarkomen.

 

Meer informatie