Vroegtijdig klaarkomen

Vroegtijdig klaarkomen of te snel kaarkomen is een van de meest voorkomende seksuele problemen, met name bij mannen. Bij veel mannen bestaat (onterecht) het idee dat langer doen over klaarkomen beter is dan sneller klaarkomen, of dat andere mannen er standaard langer over doen.

Er bestaat echter geen richtlijn voor hoe lang je erover moet doen voordat je klaarkomt als man, dus alles is normaal. Pas als je het snel klaarkomen zelf als een probleem ervaart, kunnen we wellicht spreken van té vroeg klaarkomen. Mogelijk valt daar dan iets aan te doen.

Dit kan via een huisarts, seksuoloog of via een online zelfhulp programma (anoniem).

 

Deze pagina geeft informatie over:

  • wat is snel klaarkomen (en wat is té vroeg klaarkomen)
  • mogelijke oorzaken
  • oplossingen voor vroegtijdig klaarkomen
  • hulp bij het oplossen

 

Wat is vroegtijdig klaarkomen

Wat is snel klaarkomen? Of hoelang duurt het gemiddeld voordat je klaarkomt? De ene man komt sneller klaar dan de ander. Daar is niets mis mee.

Wat je onder snel klaarkomen verstaat, verschilt van persoon tot persoon. Veel mannen hebben het idee dat zij soms te snel klaarkomen. Klaarkomen na 2 minuten is normaal, in 5 minuten ook, maar in 7 minuten of langer is net zo normaal.

Wellicht overbodig om te zeggen, maar pornofilms of ‘kroegverhalen’ zijn meestal niet een realistische afspiegeling van hoelang het duurt voordat iemand klaarkomt. Goed om je daarvan bewust te zijn.

We spreken van ‘vroegtijdig klaarkomen’ of ‘snel klaarkomen’ als dit structureel (dus altijd) gebeurt binnen 1 minuut vanaf het begin van de penetratie of masturbatie. Dit hoeft echter absoluut geen probleem te zijn als jij of je partner het snellere klaarkomen niet als probleem ervaart.

 

Wanneer spreken we van TE vroeg klaarkomen

Er zijn situaties waarin snel klaarkomen ervaren wordt als een probleem. Vooral wanneer de man in kwestie dit als hinderlijk ervaart bij het genieten van seks. Pas als de man structureel klaarkomt binnen 1 minuut EN het daarnaast ook vervelend vindt om snel klaar te komen, dan spreken we van vroeg klaarkomen.

Het verschil tussen vroeg klaarkomen en te vroeg klaarkomen is dus of je het snelle klaarkomen als een probleem ervaart of niet.

 

Oorzaken van vroegtijdig klaarkomen

Waarom kom ik te snel klaar? Wat is de reden van snel klaarkomen? Of waarom komt de een sneller klaar dan de ander? Daar zijn meerdere redenen voor. Bij vroegtijdig klaarkomen of snel klaarkomen wordt onderscheid gemaakt tussen primair en secundair vroegtijdig klaarkomen:

  • Primair: Bij primair vroegtijdig klaarkomen heeft een man er al vanaf zijn eerste seksuele ervaring mee te maken Het snelle klaarkomen gebeurt dan meestal bij ieder seksueel contact. Een periode van langzamer klaarkomen is er dan nooit geweest.
  • Secundair: Bij secundair vroegtijdig klaarkomen ontwikkelt een man dit pas later in zijn leven. We spreken van deze vorm als een man eerder wel ‘normaal’ klaarkwam en pas later te maken krijgt met (te) snel klaarkomen.

Het verschil tussen primair en secundair vroegtijdig klaarkomen is belangrijk bij het bepalen van de mogelijke oplossingen ervan.

 

Te snel klaar komen kan verschillende oorzaken hebben

Soms is het een kwestie van ervaring. Mannen komen bij de eerste keer seks met een nieuwe partner vaak wat sneller klaar, bijvoorbeeld doordat er meer spanning en opwinding is. Wanneer de relatie wat langer duurt en partners elkaar beter kennen, kan het steeds langer gaan duren. Bijvoorbeeld doordat er minder druk op ligt en de opwinding van de eerste keren wat is afgenomen.

 

Behalve de prilheid van de seksuele relatie, zijn er nog een aantal andere factoren die kunnen meespelen:

  • stress
  • eerdere ervaringen of gebeurtenissen in het leven
  • (erfelijke) aanleg
  • de speficieke seksuele handelingen die worden gedaan
  • mentale oorzaken

 

Soms heeft het te maken met andere factoren, die vooral mentaal zijn. Faalangst en een gebrek aan ervaring kan meespelen. Jonge mannen en tieners hebben over het algemeen meer last van te snel klaarkomen. Dit gaat vaak vanzelf weer over, door het opdoen van meer ervaring met seks.

Bij secundair vroegtijdige klaarkomen kan het ook voorkomen dat het probleem van vroegtijdig klaarkomen ontstaat in een periode van hardnekkige psychische klachten. Bijvoorbeeld negatieve gedachten of mentale klachten, zoals somberheid, een laag zelfbeeld, boosheid, negatief over jezelf of je lichaam denken of de angst voor een negatieve ervaring. Wanneer je een keer hebt meegemaakt dat je sneller klaarkwam dan je wilde, kan dit een volgende keer extra druk geven, waardoor je in een vicieuze cirkel terecht kunt komen.

 

Wat kun je doen aan vroegtijdig klaarkomen?

Hoe stel ik het klaarkomen langer uit? Wat zijn oplossingen voor te snel klaarkomen? Of hoe hou ik het langer vol in bed?

Het oplossen van te snel klaarkomen begint bij het vaststellen van de oorzaak (of wellicht een combinatie van oorzaken). Vervolgens zijn er een aantal mogelijkheden die kunnen helpen bij het oplossen van het probleem:

  • overweeg alternatieven
  • oefen met uitstellen
  • een tweede keer proberen
  • vrijen met condoom
  • accepteren
  • medicijnen

Deze verschillende adviezen worden hieronder verder toegelicht.

 

Mogelijke oplossing: overweeg alternatieven

Het goed om te onderzoeken of je het zelf werkelijk als een probleem ervaart of dat je vooral denkt dat anderen er misschien zo naar kijken. Het kan zijn dat jouw partner er helemaal geen last van heeft en dat jullie samen nog steeds op een heel prettige manier seks kunnen hebben, hoe snel je ook klaarkomt. Je kunt ook verkennen of je op andere manieren seks kunt hebben, waarbij je minder snel klaarkomt. Het is altijd raadzaam om het met jouw partner bespreekbaar te maken.

Mogelijke oplossing: oefen met uitstellen

Het kan helpen om er zelf mee te gaan oefenen, bijvoorbeeld bij het masturberen. Onderzoek wat voor jou het punt is dat je het klaarkomen niet meer kan stoppen en kijk of je dit punt kan leren herkennen. Stop steeds met masturberen net voordat je dit punt bereikt, pauzeer even, en ga dan weer verder. Zo kun je oefenen om het klaarkomen steeds iets verder uit te stellen. Hoe beter je aanvoelt op welk punt je het niet meer tegenhoudt, hoe beter het je zal lukken om voor dat punt even te pauzeren, waarna je verder kunt gaan.

Mogelijke oplossing: een tweede keer proberen

En andere optie is om wel klaar te komen en daarna, wellicht na even rust, door te gaan met de seks. Vaak duurt het de tweede keer wat langer voordat je weer klaar komt. Dit is alleen een optie als het je lukt om na de seks opnieuw een stijve penis te krijgen, dat is zeker niet bij iedereen het geval.

Mogelijke oplossing: vrijen met condoom

Sommige mannen komen minder snel klaar wanneer ze met condoom vrijen. Ook bestaan er speciale condooms die dikker zijn, of waarin een middel zit wat de penis tijdelijk minder gevoelig maakt waardoor deze minder gestimuleerd wordt en het klaarkomen wordt uitgesteld.

Mogelijke oplossing: accepteren

Ook kun je proberen om samen met jouw partner het sneller klaarkomen te accepteren. Of je nu met oefeningen of met acceptatie aan de slag wil, een seksuoloog kan jou en je partner hier vaak goed bij helpen.

Mogelijke oplossing: medicijnen

Bovenstaande methoden zijn vooral bedoeld om meer vertrouwen te krijgen en meer controle te ervaren over het klaarkomen.

Bij primair vroegtijdig klaarkomen (erfelijke aanleg) helpen bovenstaande opties mogelijk niet. Medicijnen kunnen dan wellicht helpen. Overleg hierover eerst met de huisarts of dit voor jou wellicht geschikt is.

Paroxetine: Het medicijn paroxetine zorgt ervoor dat het wat langer duurt voordat je klaarkomt. Het is ook een medicijn tegen angst en depressie. Paroxetine kan bijwerkingen veroorzaken. Dit medicijn wordt alleen voorgeschreven aan mensen boven de 25 jaar.

Een verdovende gel: Een verdovende gel of crème zoals lidocaïne/prilocaïne crème kan de eikel verdoven en zo het klaarkomen vertragen. De gel dient tien minuten voor de seks op de eikel te worden aangebracht en vlak voor de seks ook weer verwijderd te worden, anders verdooft het ook de huid van je partner. Daarnaast kan de gel condooms beschadigen.

Overweeg online hulp (anoniem)

Mocht je te snel klaarkomen liever anoniem willen oplossen, denk dan aan online zelfhulp, zoals bijvoorbeeld het Beter Intiem programma van seksuoloog Eveline Stallaart. Daarbij leer je via online video’s en opdrachten hoe je het klaarkomen langer kunt uitstellen.

 

Zoek hulp

Wat de oorzaak ook is van het sneller klaarkomen, als je ermee zit, is het belangrijk dat je er niet alleen mee blijft rondlopen. Piekeren kan de klachten namelijk erger maken en tot faalangst en onzekerheid leiden, wat het probleem ook weer kan versterken.

Praat erover met je partner, of roep de hulp van een huisarts of seksuoloog. Zij kunnen je vaak goed helpen om weer op een bevredigende manier van seks te kunnen genieten.

Daarnaast kan (anonieme) online hulp en begeleiding ook goed helpen.

 

Wanneer hulp inroepen van een seksuoloog

Wellicht heb je zelf al geprobeerd om oplossingen te vinden voor vroegtijdig klaarkomen. Soms lukt dat niet alleen. Een seksuoloog kan dan daarbij helpen. Om te bepalen of het inschakelen van psychologische hulp zinvol is, kun je de volgende vragen beantwoorden:

  • Belemmert het probleem je seksleven of relatie?
  • Zorgt het voor angst, schaamte, wanhoop of frustratie?
  • Heb je al geprobeerd het probleem op te lossen, maar lukt het (nog) niet?

Wanneer je deze vragen met ‘ja’ beantwoordt, kan hulp van een seksuoloog nuttig zijn.

 

Wat doet een seksuoloog

Een seksuoloog is een arts of psycholoog die gespecialiseerd is in problemen op het gebied van seks en/of relaties. Een seksuoloog zal samen met met de client bespreken wat het probleem is en vervolgens samen in een serie gesprekken werken aan mogelijke oplossingen.

 

Hoe ziet hulp door een seksuoloog eruit

Hulp bij seksuele problemen begint meestal met een intake-sessie bij de seksuoloog. Tijdens de intake worden een aantal vragen besproken om seksuele problemen, oorzaken en andere relevante zaken te identificeren.

Openheid, eerlijkheid en onderling vertrouwen zijn hierbij van groot belang. Deze informatie vormt namelijk de basis voor de hierop volgende behandelingen. Hoe relevanter de informatie die je tijdens de intake kunt delen met de seksuoloog, hoe beter en doeltreffender deze kan helpen met het oplossen ervan.

Na het identificeren van het seksuele probleem zal er een behandeltraject worden voorgesteld. Vaak bestaat deze uit een aantal gesprekken. Hierdoor ontwikkel je nieuwe manieren van denken, voelen en omgaan met bepaalde ervaringen en situaties. Het kan ook zijn dat je daarbij ‘huiswerk’ krijgt om tussentijds zelf mee aan de slag te gaan. De behandeling die een seksuoloog kiest, hangt af van het probleem, de persoonlijkheid en de situatie.

 

Liever (anonieme) hulp online, dat kan ook!

De stap naar een seksuoloog zetten is spannend. Ook al blijkt dat mensen na die stap vaak opgelucht zijn dat ze (eindelijk) hun probleem kunnen gaan aanpakken/oplossen.

Om die stap naar hulp veel kleiner en makkelijker te maken, is het nu ook mogelijk om anoniem hulp van een seksuoloog te krijgen. Dan kan eenvoudig online, via video’s en opdrachten die je thuis kunt bekijken. De onderwerpen die daarin worden behandeld zijn dezelfde als bij de seksuoloog in de spreekkamer, maar dan anoniem, waar en wanneer het jou uitkomt.

Daarnaast is online hulp een stuk voordeliger dan 1-op-1 behandeling door een seksuoloog. Klik hier voor meer informatie over online hulp bij vroeg klaarkomen.

 

Meer informatie